No 4. līdz 23.jūlijam galerijā „Mākslas Banka” būs skatāma Ineses Līnes un Daces Runčas izstāde PARUNĀSIM PAR SIEVIŠĶĪBU.

Izstādē “Parunāsim par sievišķību” aplūkojami Ineses Līnes krāšņie porcelāna darbi un Daces Runčas košie gleznojumi. Stilistikā un tehniskā izpildījuma ziņā atšķirīgos darbus caurvij vienojošā tematiskā stīga – sievišķība. Komentējot izvēlēto tēmu, izstādes ievadā pašas autores raksta – Piesakot izstādi, tās tēma radās nepiespiesti un pašsaprotami. Jau iesākumā bija skaidrs, ka tā būs par sievišķību. Mūs vieno mīlestība uz skaisto, krāsaino, priecīgo, un izstādei tapušajos darbos ir iekodēts jūtīgums un maigums, prieks par dzīvošanu, mīlestība uz radošu darbošanos.

Izstādes galvenā tēma – sievišķība. Tās bezgaldaudzās izpausmes krāsā, formā, materiālā, tēlos, sajūtā, noskaņās. Princese ar rozi, lutinātā skaistule, 100 balti zirgi, sulīgā pilnbrieda bumbieru formas kā sveiciens Balzaka kungam. Ažūrās, smalki trauslās porcelāna formas, sievišķā rakstura un noskaņu portretējumi. Tas viss stāsta, aicina uzsākt iekšējo sarunu, kas tad mums katrai ir sievišķība?

Sievišķība katrai ir sava, katrai tā ir pa īstam tāda, kāda ir. Kādai tā ir kartupeļi ar kotleti saimei vakariņās un vakarā bērniem tīri nomazgāti deguntiņi un dupši. Kādai tā ir visizsmalcinātākais franču parfīms, operas pirmizrādes apmeklējums un galanta kavaliera komplimentu čuksti ausī. Abas tās ir īstas un patiesas. Un tā vēl un vēl.

Sievietei mūsdienu praktiskajā dzīvē ir jābūt spilgtai, aktīvai un varošai. Gaisīgas būtnes maģiskā nevarība ir vien izsmalcināta greznība. Taču harmoniska labsajūta, patīkama, mierīga komforta zona un smalka greznība noteikti ir sievietes vēlmju sarakstā.

Mums izstādē tā ir krāsu un līniju spēle, plastikas un smalki izjusta apjoma saspēle, kad gleznojumu tēli un smalkā porcelāna ažūrās formas, viens otru papildinot, stāsta par mūsu šībrīža notverto sievišķības izjūtu. Ļauties šai tēmai bija viegli un dabiski, jo porcelāns un glezniecība noteikti ir veidi, kā paust sievišķo būtību. Kāda tā ir? Jānāk, jāvēro, jācaurjūt, jāļauj tai parunāt ar katram savu iekšējo sievišķības sajūtu. Tāpēc, – parunāsim par sievišķību.

 

 

(c) Mākslas Banka

   
© 2012 Mākslas Banka Sekojiet mums arī facebook