No 24.aprīļa līdz 14.maijam galerijā „Mākslas banka” būs apskatāma Dinas Dubiņas izstāde „Pegazs pastaigā”.

Dina Dubiņa "Veiksmes zivs"

Par izstādi
Izstādē skatāmas Dinas Dubiņas kompozīcijas, kas gatavotas no vara un pārklātas ar karsto emalju. Šādi apstrādāts metāls nepakļaujas nedz saules gaismas, nedz arī mitruma ietekmei, un ir praktiski mūžīgs. Senatnē šādu tehnoloģiju izmantoja gan, piemēram, ikonu darināšanā, gan sadzīves priekšmetu izrotāšanai. Krievijā emalju plaši izmantoja slavenā Faberžē firma, jo blakus dārgakmeņiem un cēlmetāliem tā atklājas kā līdzvērtīgi izteiksmīgs materiāls. Un, kā atzīst D.Dubiņa – „Meistara, mākslinieka iecerei savienojoties ar uguns stihiju rodas unikāli mākslas darbi”.
Viens no caurviju motīviem mākslinieces darbos ir zivs tēls. Lielas un mazas, spilgti krāsainas zivis izstādes darbos sastopamas vairākkārt – „Zelta zivs”, „Veiksmes zivs”, „Neķer lašus” u.c.
Turpat blakus  arī dekoratīvas, daudzslāņainas kompocīcijas („Prieks”, „Sarkans”, „Saules sakta”), kas atklāj emaljas tehnikas dažādās iespējas gan krāsās, gan faktūrās. Spilgti sarkani, dzelteni, zaļi un zeltaini toņi, kā arī izteiksmīgas virsmas apdares D.Dubiņas izstādi dara par spilgtu un aizraujošu piedzīvojumu.
Līdztekus stājdarbiem izstādē skatāmas arī mākslinieces emaljas tehnikā darinātas rotas, kā arī apgleznotas zīda šalles.

Par autori
Māksliniece un Siguldas Rotari kluba prezidente Dina Dubiņa dzimusi Rīgā 1955.gadā. 1974.gadā beigusi Rīgas Lietišķās

Dina Dubiņa "Neķer lašus"

Mākslas vidusskolu, bet 1980.gadā – Igaunijas Mākslas universitāti.
Kopš 1974.gada viņa piedalās izstādēs, personālizstādēs un grupu izstādēs Rīgā, Vīnē, Grācā. Darbi atrodas Rīgas, Maskavas, Pēterburgas, Kēnigsbergas muzejos, kā arī privātkolekcijās.Kopumā māksliniece piedalījusies aptuveni 60 izstādēs Latvijā, Igaunijā, Vācijā, Francijā, Dānijā, Japānā, ASV u.c.
Starptautiskajās Juveliermākslas izstādēs “Jabloņeca 77″ un “Jabloņeca 83″ apbalvota ar goda diplomu.
D.Dubiņa strādā rotu dizaina, kā arī emaljas mākslas nozarē. Mākslinieces gleznas gatavotas karstās emaljas tehnikā, katru detaļu vairākkārt apdedzinot 900 grādu temperatūrā.

(c) Mākslas Banka

   
© 2012 Mākslas Banka Sekojiet mums arī facebook