“Ksenotopija” – tāds ir Latvijas kslinieka Andreja Kostromina gleznu izstādes nosaukums, kas no 20. septembra līdz 3. oktobrim skatāma galerijā “Mākslas Banka”.

Andrejs Kostromins “Upurēšana”

Tā ir Andreja Kostromina trešā gleznu personālizstāde Rīgā, bet pirmā, uz kuru autors un tā darbi ieradušies no ārzemēm, jo pēdējos gadus mākslinieks dzīvo un strādā Anglijā. Bet savās domās viņš ceļo pa dažādām svešādām pasaulēm, kuru loģika var likties mums sveša, bet tikumi – bezjēdzīgi cietsirdīgi.

Lūk gleznā “Upurēšana”, sekojot viltīga šamaņa padomam, kā dāvinājumu Debesjumam, lai tas nevilcinātos ar lietu, ziedo labāko no cilts cilvēkiem. Bet kādēļ uz upura pleciem uzmests suņa kažoks? Lai cilts ļaudis varētu sevi mierināt, ka šāvuši uz suni, kā tas redzams.Bet citā darbā – meitene tiek sodīta par to, ka uzdrīkstējusies vērties debesīs un sapņot par lidojumu laikā, kad citi strādā, galvu nepaceļot un nedomājot par “muļķībām” (“Noziegums un Sods”).

Pats autors gan pilnībā nepiekrīt tik viennozīmīgai un traģiskai savu sižetu interpretācijai, vienlaikus uzskatot, ka katram skatītājam ir tiesības tos interpretēt pēc saviem ieskatiem.

Ksenotopija… tās ir leģndas un mīti, kurus Andrejs Kostromins ieraudzījis un attēlojis uz audekla. Atsaucoties uz lietu būtību izpratušajiem gudrajiem, viņš uzskata, ka pasaule – tas ir tikai mūsu uztveres prizmas lauzts gaismas stars. Neizprotama kā zilonis.

Andrejs Kostromins “Strīds par ziloni”

Par kslinieku.

Andrejs Kostromins dzimis 1970.gadā Rīgā. Pēc J.Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolas beigšanas, kur viņš mācījies pie tādiem meistariem kā I.Siliņa, V.Merca, E.Vērpe, A.Jurjāne, R.Gross, 1989.gadā iestājās Latvijas Mākslas akadēmijā, kur par viņa pasniedzējiem kļuva pazīstami mākslinieki un profesori: J.A. Osis, E.Grūbe, K.Zariņš, I.Vecozols. Pēdējos četrus gadus Andrejs Kostromins dzīvo un strādā Anglijā. Viņa gleznas atrodas dažādās privātkolekcijās un galerijās.

Andrejs Kostromins “Noziegums un sods”

(c) Mākslas Banka

   
© 2012 Mākslas Banka Sekojiet mums arī facebook