No 25.novembra galerijā „Mākslas banka” būs apskatāma stikla māksla Ingunas Auderes personālizstādē „Spoguļdaba”, kuras moto skan F.Nīčes vārdiem: „Cik pasaule ir dziļa – to nakts tik zināt drīkst.” Pilsoniski intīmajā un vienlaicīgi atsvešināti vēsajā vidē īpašu noskaņu izstādei piešķirs Viktora Jansona lasījumi no Edvarta Virzas dzejas krājuma „Biķeris” (1909).

Spogulis kā „Spoguļdabas” tēls izstādē kalpo par simbolu neizbēgamai sadursmei katram ar sevi, laiku un telpu. Tas izstādē tiek iesaistīts gan tieši, gan filosofiskā nozīmē – spogulim tā īpašības tiek atņemtas un transformētas, paužot mākslinieces domas par sievieti, viņas lomu, dzīves kaislībām un tieksmi pēc harmonijas vai laimīgām beigām.

Iesaistot savā jaunradē senā un ne tik senā pagātnē darinātus priekšmetus, Inguna Audere tematiski sasaista interesantus faktus par pagātni kopā ar mūsdienām. Ekspozīcijas centrālais darbs ir „Pārtapšana”, kurā izmantotas Viļānu Sv.Ercenģeļa Miķeļa Romas katoļu baznīcas vecās vitrāžas. Tās nebija iespējams atjaunot vitrāžu īpatnējās izgatavojuma tehnikas dēļ, tādēļ vairāki vitrāžu logi ir kļuvuši par savdabīgiem mākslas darbiem. Šīs garīgās metaforas tuvums tajos atklās skatītājam ceļu uz savu iekšējo pārdomu un emociju pasauli.

Ingunas Auderes personālizstādes „Spoguļdaba” tematiku atsevišķos seansos atklās režisors Viktors Jansons ar lasījumiem no Edvarta Virzas dzejas krājuma „Biķeris” (1909). Edvarta Virzas dzejas izvēle papildina Ingunas Auderes daiļradē jaušamo cilvēka un dabas mīlestības nozīmi ikviena dzīvē. Kad šī visaptverošā Visuma enerģija pārvēršas skaistā metaforā, romantiski erotiskā vai poētiskā pasaules uztverē, tad rodas tās sajūtas, kas pacilā un atdzīvina dvēseli.

Dzejas seansu laiki – 25.novembrī, 1., 2., 8. un 9.decembrī plkst.18.00

Izstādi „Spoguļdaba” atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Izstāde „Spoguļdaba” būs apskatāma līdz 10.decembrim.

 

Inguna Audere (1965) ir Latvijas Mākslas akadēmijas Stikla mākslas nodaļas vadītāja, profesore. Savā profesionālajā darbībā viņa ir sniegusi ieguldījumu Latvijas stikla mākslas nozares attīstībā, īstenojot vērienīgus projektus (Starptautiskais projekts „Stikla balss” 2006. un 2011.gadā, „Stikla mākslas 45 gadi LMA” 2008.gadā, Latvijas mūsdienu stikla mākslas izstāde „Circeņa dziesma” Riihimaki Stikla muzejā Somijā 2001.gadā), bet savā radošajā darbībā viņa vienmēr ir tiekusies stikla materiālā izteikt filosofiskas un cilvēkam aktuālas domas par laika ritumu, viņa vietu un lomu dzīvē. Tas ir augsti novērtēts, saņemot žūrijas īpašo apbalvojumu starptautiskā konkursa izstādē „Glass Kanazawa 2010” Japānā par skulptūru „Senā sieviete” (2008-2010).

Viktors Jansons (1946) ir režisors, mākslinieciskās koncepcijas izstrādātājs muzejiem un izstādēm („Akcija pēc akcijas: Jānis Ziemeļnieks – Es eju bojā iekārodams tevi…” (mākslinieciskais vadītājs) 2007., „Tā runāja Edvarts Virza” (scenārijs, telpa, režija) 2008.), Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas nodaļas pasniedzējs.

 

(c) Mākslas Banka

   
© 2012 Mākslas Banka Sekojiet mums arī facebook